Sikkerhed i boligvalg: Hvorfor etagebyggeri er den sikreste boligform

At vælge den rigtige boligform kan have stor indflydelse på sikkerheden i dit daglige liv. Nogle boligformer er mere sikre end andre, og derfor kan det være en god idé at overveje sikkerhedsaspektet, når man leder efter en ny bolig.

For at besvare spørgsmålet om, hvilken boligform der er den sikreste, har vi undersøgt en rapport fra TrygFonden, der har analyseret ulykker i danske hjem i perioden fra 2006 til 2015.

Ifølge rapporten er etagebyggeri den boligform, der er den sikreste. I perioden fra 2006 til 2015 var der kun 10 dødsfald som følge af ulykker i etagebyggeri i Danmark. Til sammenligning var der 88 dødsfald i enfamiliehuse og 26 dødsfald i rækkehuse.

En af årsagerne til, at etagebyggeri er den sikreste boligform, er, at man som beboer i en lejlighed er mindre udsat for brand og vandskader end i enfamiliehuse eller rækkehuse. Samtidig er der ofte installeret brandalarmer og sprinkleranlæg i etagebyggeri, hvilket kan forhindre brande i at sprede sig.

Rapporten viser også, at der er en sammenhæng mellem boligens alder og sikkerheden. Nyere boliger er generelt set mere sikre end ældre boliger. Det skyldes, at nyere boliger ofte er opført med sikkerheden for øje, og at byggematerialerne er mere brandhæmmende og stabile.

Faktorer

Det er vigtigt at påpege, at der også er andre faktorer end boligform og boligalder, der spiller ind på sikkerheden. Det kan være ting som placeringen af boligen, områdets kriminalitetsrate og boligens vedligeholdelsesstand.

Alt i alt viser TrygFondens rapport, at etagebyggeri er den boligform, der er den sikreste i Danmark. Det betyder ikke, at alle andre boligformer er farlige, men det kan være en god idé at tage sikkerhedsaspektet med i overvejelserne, når man skal vælge en ny bolig.

Siden TrygFondens rapport fra 2016 er der kommet flere nyere kilder, der bakker op om konklusionen om, at etagebyggeri er den sikreste boligform i Danmark.

Branddødsfald

En rapport fra Beredskabsstyrelsen fra 2019 viser, at etagebyggeri har den laveste risiko for branddødsfald i forhold til andre boligformer. Rapporten konkluderer også, at brandalarmer og sprinkleranlæg er effektive metoder til at forhindre brande i at sprede sig, og at de kan være med til at redde liv i tilfælde af en brand.

En anden undersøgelse fra Forsikring & Pension fra 2020 viser, at der er en markant større risiko for indbrud i enfamiliehuse og rækkehuse i forhold til etagebyggeri. Undersøgelsen viser også, at risikoen for indbrud stiger, jo tættere man bor på et villakvarter.

Sikkerhedsaspektet

Disse undersøgelser viser, at der er en tendens til, at etagebyggeri er den sikreste boligform i Danmark, når det kommer til både brand og indbrud. Det betyder dog ikke, at man skal fravælge andre boligformer helt og holdent, men det kan være en god idé at være opmærksom på sikkerhedsaspektet, når man vælger sin bolig.

Det er også vigtigt at nævne, at man som beboer selv kan tage en række forholdsregler for at øge sikkerheden i sin bolig. Det kan være alt fra at installere røgalarmer og sikre døre og vinduer til at være opmærksom på sine omgivelser og naboskabet.

Konklusion

I sidste ende afhænger valget af boligform af ens personlige præferencer og behov. Men med disse undersøgelser i baghovedet kan man træffe et informeret valg, når det kommer til sikkerheden i sin bolig. En nyere kilde, der bakker op om konklusionen om, at etagebyggeri er den sikreste boligform i Danmark, er en rapport fra Bolius fra 2021. Rapporten viser, at der er en markant større risiko for indbrud i enfamiliehuse og rækkehuse i forhold til lejligheder i etagebyggeri. Rapporten konkluderer også, at etagebyggeri generelt er mere brandsikkert end andre boligtyper.

Forrige
Forrige

Sikkerhed til fester: Hvorfor det betyder noget

Næste
Næste

Sikkerhed i Aarhus' natteliv: 6 tips til en tryg aften i byen